HAKKIMIZDA

Güneyce Vakfı Hakkımızda

Güneyce Vakfı Hakkında

Güneyce Eğitim, Kültür, Sağlık, Kalkınma ve Dayanışma Vakfı;Güneyceliler arasında sosyal yardımlaşmayı gerçekleştirmek, dayanışmayı güçlendirerek Güneyce’nin ekonomik, sosyal, sanatsal, kültürel gelişmesine ve kalkınmasına yardımcı olma gayesiyle Vakfımız;

a) Güneyceli, ilköğretim, ortaöğretim, yüksekokul ve üniversite öğrencilerinden muhtaç durumda olanlara kredi, burs, kitap, ders araç ve gereçlerini sağlar. Çalışkan ve başarılı öğrencileri teşvik eder ve ödüllendirir. Akademik kariyer kazanmalarına çalışır ve destekler.

b) Güneycelilerin yararlanması için kültürel çalışmalarda bulunur, bu çalışmaları destekler ve gelişmesi için yardımcı olur. Çevrenin milli oyunlarının öğretilmesini ve yaşatılmasını sağlar. Dayanışmayı güçlendirmek gayesiyle gün ve geceler tertipler, şenlikler düzenler.

c) Güneyce’nin mahalle ve çevre köylerinin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek üzere, mevcut tarım, sanayi ve su ürünlerinin ıslahı, üretimin artırılması ve değerlendirilmesi, sahip olduğu kaynak ve olanaklara uygun yeni ürünlerin tespiti ve yöre ekonomisine katkılarının sağlanması için bilimsel araştırmalar yapar ve yaptırır.

ç) Güneyce dışında, gurbette bulunan Güneycelilerin sorunlarını tespit eder, bu sorunlarla ilgilenir. Sorunların çözümü için gerekli komisyon ve komiteleri, çalışma gruplarını kurar, gerektiğinde görevlerine son verir.

d) Güneyce’de veya Güneycelilerin yoğun olduğu yörelerde el sanatlarının geliştirilmesi ve pazarlanması için gerekli tedbirleri alır ve uygular.

e) Güneycelilerin geçim ve uğraş alanı inşaatçılık ve müteahhitlik sorunlarının çözümlenmesi için yörenin ve Güneycelinin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının ve sorunlarının çözümlenmesi amacıyla ilgili kurum ve mercilerle iş birliği yapar, eğitim kurumları açabilir veya kurulmuş kurumlara ortak olabilir.

f) Vakfın mal ve tesislerini sigorta ettirebilir, anlaştığı sigorta şirketlerinden gelir elde etmek amacıyla acentalık alabilir. Üyelerden isteyeni primlerini ödeme koşuluyla, sigorta ettirebilir.

g) Sağlık hizmetleri için sağlık tesisleri kurabilir, işletebilir veya kurulmuş olanlara ortak olabilir. Güneyce sağlık ocağının ilaç ve demirbaş gibi gereksinimlerini karşılayabilir.

h) Amaçlarıyla ilgili konularda yayın yapabilir.

ı) Vakıf senedindeki görevleri yerine getirmek üzere tesis, kooperatif, şirket ve işletmeler kurabilir veya bunlara ortak olabilir, faaliyet alanı ile ilgili mühendislik, müşavirlik, müteahhitlik hizmetlerinde bulunabilir, ticari temsilcilikler açabilir.

i) Taşınır taşınmaz mal edinebilir, mal alabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, edindiği malları satabilir, bunların üzerinde her türlü hakları tesis edebilir veya kaldırabilir.

j) Vakfın amacına uygun her türlü yardım ve bağışları kabul eder.

k) Vakıf konuları ile ilgili olarak, sözleşmeleri yapar, hukuki tasarruflarda bulunur, vakıf hizmetleri için inşaat yapar veya yaptırır. Kredi, ipotek ve borç alabilir, borç, ipotek ve avans verebilir. Kıymetli evrak ve hakları iktisap eder, satar ve rehin alabilir, verebilir.

l) Yörede ve yurt içinde turizm yatırımları yapar ve yaptırır.

m) Kaza geçirenlere, işi bozulanlara, felaketlere uğrayanlara yardım eder ve destekler.

n) Vakıf gayesine ulaşmak için kanuni sınırlamalar istisna edilmek üzere, miktar ve değeri sınıflanmış menkul ve gayrimenkul mallara veya her ikisinden müteşekkil mal ve mülke ve mal varlığına vasiyet, sair ölüme bağlı tasarruflar vasıtasıyla veya sarın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya, satın almaya, sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini veya kârlarını tahsil ve sarf’a, mal varlığına dahil bir veya birden fazla gayrimenkulü veya gelirlerini bir veya bir çok defa yatırım yapmaya; vakfın gayesine aykırı olmamak ve gayeye kısmen veya tamamen tahsis olunmak kaydıyla,vaki veya vasiyet veya çeşitli ölüme bağlı tasarruflar yoluyla temellük ettiği menkul ve gayrimenkul mal ve paraları idare ve tasarrufa, harcamaya; yerli ve yabancı veya birden fazla şirketin hisse senetlerini intifa senetlerini, obligasyonlarını veya diğer hisse temsil eden veya mevcut veya vücut bulacak bir hak veya alacak ifade eden evrakını ve bir cümle hisset senetlerini ve bütün bunlara ait kuponlarını almaya, satmaya gelirlerini tahsil ve sarf’a Türk Medeni Kanunu Hükümlerine göre kurulan vakıflar hakkında tüzüğe uygun olarak, vakfın gayesine uygun olarak faaliyette bulunan yerli ve yabancı vakıflarla iş birliği yapmaya, yabancı vakıflardan yardım almaya, bu yardımın temin edilebilmesi için onlarla antlaşmalar akdetmeye, harcayacağı gelirleri arttırmak için para mevcutlarıyla veya vakfın mal varlığına dahil kıymetlerle bir şirkete katılmaya, katılma paylarına isabet eden temettü veya kar hisselerini sarf’a;

o) Vakfın gayelerini gerçekleştirmek amacıyla gereğinde ödünç almaya, menkul ve gayrimenkul malları rehin göstermeye vesaire teminat verebilir,

ö) Amacına uygun şartlı bağış kabule;

p) Velhasıl vakfın gayelerinden birinin veya tamamının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu görülen bilcümle teşebbüs, tasarruf, temellük ve sözleşmeleri, işlemleri icraya, Medeni Kanunun 46’ncı maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.